Osmanlı İçeceği: Demir Hindi Şerbeti
Osmanlı Devleti zamanında sarayın özellikle çok tükettiği bir şerbet idi.Padişahlar bu içeceği çok sevmiştir. Mükemmel aromatik tadıyla yaz günlerinde vücudumuza serinlik ve ferahlık sağlamaktadır.Geleneksel bir içecek olduğunu uzun yıllar önemli içecek olduğundan anlıyoruz.Gerçek demir hindi şerbeti 40 çeşit baharattan yapılmaktadır ama günümüzde bu kadar çeşitli değildir.Bu mistik ve hoş tadı denemelisiniz.Ayrıca çokta faydası vardır.Kola ve çeşitli içeceklerin aksine birçok organa kanıtlanmış faydası var.Kısacası şifa kaynağıdır.
Demirhindi Şerbetinin Faydaları
-Besleyicidir ve susuzluğu giderir.Bunun için sahur ve iftar sofralarının baş köşesinde olur.Ramazanda oruç tutanlar bu içecek sayesinde susuzluk yaşamaz.
-Demirhindi şerbeti bunaltıcı yaz günlerinde serinlik ve ferahlık verir.Vücut ısısının düşmesini sağlar.
-Bağırsaktaki zararlı tenyaların düşmesine yardımcı olur ve bağırsakları temizler.
-Sindirim zorluğu çekenlere birebirdir.Sindirim sistemini düzenler.Hazmı kolaylaştırır.
-Vücut metabolizmasını hızlandırır ve vücut sistemini düzene girdirir.
Demirhindi Şerbeti Malzemeleri
-200 gram demirhindi macunu
-300 gram şeker
-10 bardak su(su bardağı ile)
-2 tane kakule
-Bir miktar karanfil(ideal ölçüde)
-1 tarçın kabuğu
-Yarım çay kaşığı ile zencefil
Demirhindi Şerbetinin Tarifi
Geceleyin uyumadan hemen önce demirhindi macununa,200 gram toz şeker ile 10 bardak suyu ilave edin.Sabah uyandığınızda ise artan 100 gram şekeri ekleyerek yaklaşık 15 dakika süresince orta kuvvetli ateşte kaynatın. Geriye kalan diğer malzemeleri ise ince tülbentin içine yerleştirerek diğer malzemelerin yanına koyup 5 dakika boyunca kaynatın.Soğuma işlemi gerçekleştikten sonra suyunu süzüp içindeki posayı alın.Posasını işimize yaramayacağı için çöpe atabiliriz.Oluşan demir hindi şerbetini buzdolabında muhafaza edin ve çalkalayın miktar olarak ne kadar çıktıysa ona göre kararınızı verip diğer yapışlarınızda size fikir verecektir.Çok beğeneceğinize inandığımız bu aromatik tada erişmek için hemen zaman kaybetmeden yapmaya başlayın.Şimdiden afiyet bal şeker olsun.
Bir önceki yazımız olan Harika Bir Lezzet:Kedi Dili Tramisu başlıklı makalemizde fırında sütlü tatlı, kedi dili tramisi yapımı ve sütlü tatlı hakkında bilgiler verilmektedir.