Düşükten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Düşük vakaları gebe kadınların korkulu rüyası olsa da, özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber çoğu gebeliğin düşükle sonlandığı da acı bir gerçektir. Bu ise anne olmak isteyen kadın için hem ruhen, hem de bedenen birtakım olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Her ne kadar düşüğün bedeni yeni ve sağlıklı bir gebeliğe hazırlayan bir rahim temizliği olduğu söylense de, kadın için hayati tehlike getirebilen bir olaydır. Düşükten sonra dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
Öncelikle düşük yapan kadın psikolojisini bozacak düşüncelerden kaçınmalıdır. Çünkü bu durum gebelikte hassaslaşmış olan bağışıklık sistemini daha da zayıflatacak ve vücudu enfeksiyonlara açık hale getirecektir. Düşük yapan kadın bu durumdan dolayı kendisini suçlamamalı, bunun ancak bebekteki bir kromozom anomalisi ya da rahimdeki bir sorundan kaynaklandığını, basit hareketlerle gerçekleşmeyeceğini bilmelidir.
Rahim enfeksiyona açık hale geldiğinden mutlaka doktorun uygun gördüğü bir antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca tuvalet temizliğinde kaynatılmış ve biraz sirke karıştırılmış su kullanılması ve mantar oluşmaması için iyice kurulanması yerinde olur. Temizliğin önden arkaya doğru yapılmasına her zamankinden daha fazla dikkat edilmelidir. Vajina içerisine kesinlikle elle veya sabun vs temizleyicilerle müdahale edilmemeli, tampon koyulmamalıdır.
Hem enfeksiyondan korunmak, hem de kabızlık gelişmesi sonucu rahmin sarkmasını engellemek için bol sıvı alınması, özellikle su tüketilmesi gerekmektedir.
20 gün boyunca çok sıcak suyla yıkanmaktan kaçınılmalı ve ayakta yıkanılmalıdır. Yine 20 gün kadar bir süre küvet ve hamam türü pek çok kişinin kullandığı yıkanma yerlerinden kaçınılmalıdır. Bu süre zarfında deniz ve havuz türü yerlerden de uzak durulmalıdır.
Düşük yapıldıktan 7-10 gün sonra doktor kontrolüne mutlaka gidilmeli, içeride parça kalıp kalmadığı pelvik muayeneyle tespit edilmelidir. Bunun ihmali ölümcül sonuçlara neden olabilir. 7-10 gün dolmadan aşırı sancı, kötü kokan yoğun bir akıntı, ateş veya titreme hali meydana gelirse enfeksiyon ihtimaline karşı derhal doktora başvurulmalıdır.
Rahmin toparlanması ve düşüğün rahimdeki bir anormallikten kaynaklanmadığının belirlenmesi için en az 3 ay gebe kalınmaması, düşükten sonra dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Pamuklu iç çamaşırı kullanımına özen göstermeli, hijyenik ped kanama yoğun olmasa da sık sık (2 saatte bir) değiştirilmelidir.
Eğer birden fazla düşük meydana gelmişse genetik sorun ihtimali üzerinde durulmalı ve patoloji sonuçları istenmelidir. Böyle düşüklerin tekrarladığı durumlarda düşüklerin nedeni belirlenmeden yeniden gebe kalmak, annenin hem bedenen hem de ruhen yıpranması anlamına gelir.
15 gün boyunca egzersiz ve ağır işlerden kaçınılmalıdır. İlk birkaç hafta 3 kilodan fazla yük kaldırılmaması, kanamayı artırmamak ve rahim sarkması gibi kalıcı problemler yaşamamak için önemlidir.
1,5 ay kadar cinsel ilişkide bulunmamak hem rahmin enfeksiyon kapmaması, hem de rahim kendini toparlamadan yeni bir hamilelik meydana gelmemesi için önem verilmesi gerekenlerdendir. Her ne kadar kanama kesilince cinsel ilişkide sakınca görülmese de kanama bir müddet için durmuş, rahim henüz iyileşmemiş olabilir.
Eğer düşük yapan kadında kan uyuşmazlığı varsa, yani kadının kan grubu negatif, erkeğinki pozitifse düşükten sonra en geç 72 saat içerisinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır. Bu işlem, tekrarlayan bir gebeliğin kan uyuşmazlığı nedeniyle sonlanmasını engellemek içindir. Ayrıca düşüğün nedeninin kan uyuşmazlığı olma ihtimali üzerinde de durulmalıdır.
Gebelik 9 haftadan daha fazla sürmüşse memelerden süt gelme ihtimali söz konusudur. Bu durumda gebeliğin sonlanmasıyla beraber memelerde acı, ağrı, gerginlik ve süt gelmesi problemlerinden biriyle veya birkaçıyla karşılaşılabilir.
Süt gelmemesi ve ağrı olmaması için dar bir sütyen giyilmeli veya sıkı bir göğüs bandajı yapılmalıdır. En fazla 4 hafta içinde süt gelişi sonlanmazsa doktora danışılmalıdır. Çünkü bu durum ateş yüksekliğiyle kendini gösteren bir meme enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle memelerdeki değişimi takip etmek de düşükten sonra dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Tüm bu dikkat edilecek maddeler kürtaj işlemi için de geçerlidir. Bunlara ilave olarak kürtajda genel anestezi yapıldıysa hasta 24 saat araç kullanmamalıdır.
Bir önceki yazımız olan Koltuk Altı Kararması Sorununu Çözen Yöntemler başlıklı makalemizde koltuk altı beyazlatma için yöntemler, koltuk altı kararmasına etkili öneriler ve koltuk altı kararmasını geçiren formüller hakkında bilgiler verilmektedir.