Saçlarda Yağlanma Nasıl Önlenir?
Bazı bayanların kabusudur yağlanma.Yağlanmanın saçlar için çok eksileri vardır.Sürekli saçlarındaki yağlanmadan şikayet eden bayan sayısı oldukça fazladır.Bu istenmeyen durumu önlemek veya azaltmak mümkün.Uzun süre çeşitli işlemlerden sonra yağlanma miktarı kontrol altına alınabilir.Yani saçlardaki yağlanma önlenebilecek yalnız belirli kuralları yerine getirmeniz gerek.
Yağlanan Saçların Zararları
-Saçlarınızın yağlanması yaptığınız saç modelini uzun süre kullanamamanıza sebep olur.
-Saçlarınızın yağlanması saçlarınıza kirli bir görünüm verir.
-Saçlardaki yağlar saçların hacimsiz,sönük gözükmesine neden olur.
-Sürekli yıkanma ihtiyacı ortaya çıkarır.
-Saç derisinde ve yüzdeki sivilcelere davetiye çıkarır.
Saçlardaki Yağlanmayı Önleme Yolları
1)Saçlarını Çok Sık Elleme: Saçlarınızın sürekli olarak ellemek ve sık sık taramak yağlanmayı artırır.Çünkü elleriniz bakterilerin yoğun olduğu bir yerdir bu bakteriler ve eldeki ter,yağ,kirler saça geçerek yağlanmasına neden olur.Yapılan araştırmalar sürekli saçlarını tarayanlar da 2 kat daha fazla yağ oluşumunu gösteriyor.Bunun için ellerinizi saçınızdan çekeceksiniz ilk şart bu.
2)Saçlarınızı Ilık Su İle Yıkayın: Çoğu kişi saçlarını çok yüksek derecelerdeki sıcak su ile yıkar bu durum çok yanlıştır.Saçlarınızı yıkadığınız su ılık su olmalı eğer soğuk su size rahatsızlık vermiyorsa soğuk su kullanmak yağ üretimini azaltır.Duşlarda saçlarınızı ılık ya da soğuk su ile yıkamaya özen gösterin.
3)Kremli Şampuan Kullanmayın: Saçlarımızla en çok temas eden ürün şampuanlardır.İyi şampuan bizi doğru noktaya götürür.Öncelikle saç tipinize ve saç yapınıza uygun şampuan kullanın.Yağlı saçlar ibareli kaliteli bir şampuan kesinlikle kullanmalısınız.Krem yağlanmayı tetikliyor. Bununla beraber saçlarınızdaki şampuanı iyi durulayın iyi durulamazsanız yağlanmayı arttırabilir.
4)Saçlarınızda Düzleştirici Kullanmayın: Düzleştiriciler de ki yüksek ısı etkisi saçlardaki yağlanmayı arttıran etken.Mümkün olduğu kadar düzleştiriciyi az kullanın.Bu durum fön makinesi için de geçerlidir. Düzleştirme işlemi yapıldıktan sonra saçlar yapışık olduğu için saçlar yağlanmaya meyilli olacaktır.
5)Yediklerinize Dikkat Edin: Yedikleriniz doğrudan kana geçer böylece vücudunuzun her noktası bundan etkilenir.Çok yağlı yiyeceklerden,asitli,baharatlı,fast food tarzı yeme alışkanlığınızı değiştirirseniz yağlanmayı azaltmış olacaksınız.
6)Bol Bol Su İçin: Bol bol su içmek gözenekleri açarak yağlanma etkisini minumuma indirecektir.Vücudunuzdaki birikmeleri sağlıklı bir yapıyla atarak yağlanmanın azalmasını sağlayacaktır.
7)Saçlarınıza Kimyasal Ürünler Uygulamayın: Saçlarınızı jöle,parlatıcı,sprey gibi şekil vericilerden mümkün olduğu kadar uzak durun bunlar yağlanmayı tetikleyen kimyasal maddelerdir.
Saçlardaki Yağlanmayla İlgili Sorulara Cevaplar
SORU: Saçlardaki yağlanma genetik midir?
CEVAP:Saçlardaki yağlanmanın genetik etkisi kesinlikle vardır.Yağlanma hormonal bir olaydır.Hormonlarımız da genetik kodlara göre çalışır ancak genetik olsa bile yağlanmayı azaltmak kişinin kendi elindedir.
SORU:Saçlardaki yağlanma saç dökülmesine neden olur mu?
CEVAP:Uzun süreli yağlanmalar saç dökülmesini tetikler.Genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerde daha fazla görülür.Yağlanma saçları dökebilme ihtimaline sahiptir.Yağlanmayı azalttıkça saçlarınızdaki dökülme azalıp duracaktır.
SORU:Saçları sık sık yıkamak yağlanma nedeni midir?
CEVAP:Saçları sık sık yıkamak yağlanmayı artırır.Saçları her gün yıkamak yerine 2 günde bir yıkamalıyız.Böylece daha az yağlandırmış oluruz saçlarımızı.
SORU:Yağlanmanın saçlara faydası var mıdır?
CEVAP:Saçlarımızda ki yağ oluşumunun koruyucu etkisi vardır ve bu saçlar içinde yararlıdır ancak bu belirli miktara kadar faydalı olur.Aşırı yağlanma saçlara zarar verir.Zaten her gün saçlarınızı yıkamayın dememizin en büyük sebebi budur.Yararlı yağı her gün saçlarımızdan uzaklaştırmamak içindir.
Bir önceki yazımız olan Kahküllü Saç Kesim Modelleri 2020 başlıklı makalemizde bangs hairstyles, kahküllü saç modelleri 2014 ve yüz şekline göre kahkül kesimleri hakkında bilgiler verilmektedir.