Burun Estetiği Ameliyatı
Buruna çok daha güzel ve estetik görünüm sağlamak için gerçekleştirilen ameliyatlara burun estetiği ameliyatı denir. Estetik burun ameliyatı günümüzde en çok yapılan ve olumlu neticeleri oldukça sevindirici kozmetik ameliyatlardandır.
Estetik olarak ön planda yer alan burnunuzun görüntüsünü değiştirebilmek için yapılan ameliyatlarda solunum ve koku alma gibi önemli fonksiyonların çok iyi korunması gerekir.
Burun ameliyatı estetik açıdan olduğu kadar fonksiyonel olarak da başarılı olması yani ameliyattan sonra burundan rahatlıkla nefes ve koku almanız için ameliyat öncesinde mevcuttaki burun içi eğiklik, burun eti büyümesi veya sinüzit gibi fonksiyonel sorunları aynı ameliyatta çözülmesi oldukça önemlidir.
Yüzünüz de en çok dikkat çeken yapı olan burun estetiği ve fonksiyonel ameliyatlarında kullanılan cerrahi teknikler ve teknolojiler çok daha net görsel ve fonksiyonel neticeler alınması dışında ameliyattan sonra da hızlı ve konforlu iyileşme sürecini gerçekleştirmeye yönelik sürekli gelişim gösterir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetik ameliyatı veya rinoplasti olarak da geçen cerrahi işlem anında burundaki estetik sorunun içeriği, burnun doku özelliği, hastanın ameliyattan beklentisi ve aynı ameliyatta müdahalesi planlanan sinüzit, burun içindeki eğrilikler veya içindeki et büyümeleri gibi rahatsızlığın olup olmamasına bağlı bir şekilde farklı cerrahi teknikler tercih edilir.
Estetik burun ameliyatları özel durumların dışında genel anestezi altında yapılır ve ameliyat zamanı yapılacak müdahale içeriği ve kullanılacak tekniğe bağlı bir şekilde 1,5-2,5 saat arasında gerçekleşir. Daha önce ameliyat olan hastalarda ve ameliyat esnasında sinüslere müdahale olması ya da kulak veya kaburgadan kıkırdak parça alınması gerekli olan durumlarda ameliyat zamanı çok daha uzun olabilir.
Burun estetik ameliyatlarının amacı, burun içinden veya küçük bir kısmı iki burun deliği arasında cilt bölmesinden yapılan kesilerden uygulanan enstrümanların desteği ile burun cildinin ve içini yerleştiren mukozanın kemik ve kıkırdak yapısına farklı teknik ve teknolojiler ile istenilen şekil verildikten sonra cilt ve mukozanın tekrar yerine yerleştirilmesidir. Burun ameliyatlarında özel durumlar dışında burnun üzerini kaplayan cilde doğrudan müdahale olmamaktadır.
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi
Estetik ameliyatından önce yapılacak görüşmede kullanılan ilaçların tümü ve sigara, alkol kullanımı gibi alışkanlıkları kesinlik doktorunuz ile paylaşmalısınız. Kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaçların ameliyattan bir hafta önce kesilmesi gerekirken bazı ilaçların ameliyat günü dâhil aksatılmaması gerekir.
Ameliyat öncesi anestezi uzmanı değerlendirmesi ve kanama riski ve bazı enfeksiyonların kontrolü ile kan tahlilleri yapılacaktır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp ritim bozukluğu gibi hastalıkların olmasıyla uzmanlık alanı tarafından ameliyatla ilgili ön değerlendirme ile tavsiyelerin alınması gereklidir.
Burun Estetiği Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Burun solunumunda sorunu olan hem de burunlarının görünümünü estetik açıdan beğenmeyenler burun estetiği ameliyatı adayı olabilir. Ameliyat için karar verilirken ön muayenenin olması ve hastanın ameliyattan beklentisinin net bir şekilde anlaşılması gerekir. Değerlendirmeler neticesinde ameliyatı engelleyecek durumların belirlenmesi ve ameliyatın yapılamaması gibi bir durum da olabilir.
Burun estetiği ameliyatı şu durumlarda uygulanabilir;
- Burnun yüz yapısına göre büyük veya küçük olması
- Burnun kemerli olması
- Burnun çöküntülü ya da eğri olması
- Burnun ucunun düşüklüğü
- Burnun içinde et olması
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında genellikle ağrılar oluşmaktadır ve bu sebeple anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden hastaya ağrı kesici tedavisi uygulanır. Sonrasında doktorun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılır. Ameliyattan sonra genellikle 4-6 saatlik süre boyunca ayağa kalkılması önerilmez. Ayağa ilk kalkışta baş dönmesi, gözlerin kararması gibi problemler gözlenebilir. Bu sebeple yakınınızdan yardım almanız önerilmektedir.
Ameliyat sırasında ve sonrasında genizden kan sızıntısının olması normaldir. Bu kanama farkında olmadan yutularak bulantıya ve kusmaya sebep olabilir. Bu sebeple kanlı bir kusma ya da ertesi gün kandan kaynaklanan siyah renkli dışkı olabilir. Ameliyattan 6 saat sonrasında mide bulantısı bulunmuyorsa su içilebilir.
Çorba ve ayran gibi sulu gıdalardan az az tüketilebilir. İlk birkaç gün genelde sıvı gıdaların tüketilmesi önerilir. Gözaltlarında, burun çevresinde ve yüzün belirli bölümlerinde şişlik ve morluklar oluşabilir. Zaman geçtikçe bu durum hafifleyerek yok olacaktır. Kanamanın önüne geçilmek için yastık yüksekte tutulmalıdır ve ilk 15 gün burnunuza su çekmemeli, sümkürülmemelidir. Bu sürede burnun tıkalı olması oldukça normaldir.
Burun Estetiği Fiyatları
Birçok noktada noktada olduğu gibi burun estetiği yaptırmak isteyenler ilk olarak burun estetiği fiyatları araştırması yaparlar. İlk olarak doktorun uzmanlığı, güvenilirliği ön planda olmalıdır. Birçok seçeneğin olduğu bu dönemde devlet hastanesi ya da özel hastaneler bu işlemleri yapabilmektedir.
Alternatiflerin çok olması fiyatın çok yönlü olarak farklılaşma sebeplerindendir.
Bu etkinin dışında kullanılan malzemeler, yapılan işlem, işlemi yapacak doktorun uzmanlığı da burun estetiği fiyatları için doğrudan etkilidir.
Burun estetiğinin fiyatlarına etki eden faktörler şu şekildedir;
- Estetik yaptırılacak hastanenin özelliği
- Doktor seçimi-Yapılacak işlemin boyutu
Burun estetiği fiyatları hastaneden hastaneye göre farklılık gösterir. Burun estetiği fiyatları için en sağlıklı bilgiyi muayeneniz sonrasında alabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Keten Elbise Modelleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.