Gebelikte Siz Ne Yerseniz Bebeğinizde Onu Yer
Hamilelik, özellikle anne adayları için her zamankinden farklı bir durumdur. Gerek duysal gerekse fiziksel olarak farklı durumlar yaşayan kadınlar, bu süreçte her zamankinden daha dikkatli bir hayat yaşar. Öyle ki bebeğin anne karnında sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için anne adayının, yeterli ve dengeli beslenmesi büyük rol oynar. Bu noktada bebeğin tek besin kaynağı, annenin tükettiği besinler olup, bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için her türlü besin kaynağı tüketilmelidir.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden, Uzm. Dr. Aytaj Mahmudova, gebelik sürecinde sağlıklı beslenmeyle ilgili merak edilenleri anlattı.
Hamilelik süresince özellikle tüketilmesi gereken besinler
Hamilelik, kadınların hayatı boyunca belki de yaşadığı en özel anların başında gelmektedir. Anne karnındaki bebek, hamilelik boyunca annenin her durumundan etkilenir. Özellikle de kadının yeme içme alışkanlıkları, bebeğin gelişimi açısından en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle kişinin özellikle bu dönemlerde ekstra besin kaynağı yüksek öğeleri tüketmesi önemlidir. Bunların başında gelen D vitamini, Omega 3, B vitamini içerikli besinler, düzenli olarak tüketilmelidir. Bu vitaminleri kısaca şu şekilde açıklamak mümkündür;
- D vitamini: Suda çözülebilen vitaminlerden olup, üreme hormonları üzerinde etkilidir. Bunun yanı sıra kemik sağlığı için de önemli etkisi olup, bebeklerim gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için D vitamini takviyesi düzenli olarak yapılmalıdır. D vitamini, yumurta, balık (ton balığı, uskumru, somon), istiridye, mantar ve süt içerisinde bol miktarda bulunur.
- Omega 3: Her bireyin mutlaka tüketmesi gereken vitaminlerin başında gelir. Omega 3 vitamini vücutta üretilmeyen bir besin olup, mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Özellikle hamilelik dönemlerinde anne ve bebeğin bağışıklık sistemi için Omega 3 içerikli besinler tüketilmelidir. Bebeğin organlarının sağlıklı bir şekilde oluşması ve gelişmesi için Omega 3 tüketimine önem verilmeli ve Omega 3 açısından zengin besinler tüketilmelidir. Omega 3 içerikli besinler; Somon, uskumru, sardalya gibi yağlı soğuk su balıkları, keten tohumu, chia tohumu, ceviz, semizotu, soya fasulyesi ve avokadoda yoğun miktarda bulunur.
- Çinko: Kadınlar için önemli minerallerin başında geliyor. Çinko aynı zaman kaliteli sperm üretimi ve sperm canlılığı konusunda da etkilidir. Hamilelik döneminde vücudun çinko ihtiyacını; tahıllar, süt ürünleri, kırmızı et, istiridye, kabak çekirdeği, fındıki, fasulye, ıstakoz, yengeç gibi daha pek çok besinden karşılayabilirsiniz.
- B vitamini: B vitamini yumurtlama işlemini kolaylaştıran temel vitaminlerdendir. Özellikle de B6 vitamini, gebeliğin başlangıcında bebeğin tutunması için en etkili unsurların başında gelirken, düşük yapmanın ve erken doğumun engellenmesi için faydalıdır. Bu nedenle hamileliğin başından itibaren önem arz eden bir vitamindir. B vitamini içerikli besinler şu şekildedir; muz, fıstık, ay çekirdeği, yeşil sebzeler, baklagiller (nohut, mercimek, fasulye), hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, yumurta, peynir, süt, yoğurt), deniz ürünleri (ahtapot, somon, ton balığı) ve kuruyemişler gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur.
Gebelikte tüketilmesi uygun olmayan yiyecekler
Gebelik adeta mucizevi bir durum olup, bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için kadınların, bu süreçte hayatlarını titizlikle sürdürmeleri gerekir. Dikkat edilmesi gereken konuların başında da hangi besinlerin tüketilip tüketilmeyeceğidir. Yukarıda ağırlıklı olarak tüketilmesi gereken besinler yer alırken tüketilmemesi gereken besinler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Çiğ veya az pişmiş et
- Asitli gıdalar ve alkol
- Şeker ve şeker içerikli besinler
- Çiğ balık ve sakatatlar
- Az pişmiş veya çiğ yumurta
- Kızartmalar,
- Çok miktarda hamur işi
- Çok fazla kahve, çay tüketimi
- Hazır gıdalar
Bir önceki yazımız olan En Kullanışlı Dekoratif Tekerlek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.