Avukat seçimi hakkında herşey

A+
A-
Avukat seçimi hakkında herşey

Avukat seçmeye karar verdiyseniz, adeta bir mühendis ya da bir muhasebeci kadar detaycı ve titiz olmalısınız. Seçtiğiniz kişiyle şahsi bilgilerinizi paylaşmanın yanı sıra, yasal konularda size verdiği tavsiyelere güvenmeniz gerekecek ve sizin tek başınıza ilerletemeyeceğiniz hukuksal konularda size rehberlik edecektir. Uygun avukatı seçmeden önce maliyeti ve niteliklerinden tutun da, hukuktaki uzmanlık alanı ve bulunduğu yere kadar gözden geçirmeniz gereken birçok husus vardır. Bu yazıda avukat seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli faktörleri sıraladık.

Tutacağınız Dönemin Uzunluğu

Online araştırmaya ve yakınlarınıza veya çevrenize sormadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Neden bir avukata ihtiyacınız var?  Kendi başınıza çözemeyeceğiniz hukuki bir probleminiz mi var? Şayet varsa, bir profesyonel size yardımcı olabilir mi?

Avukata ihtiyacınız olduğundan emin olduktan sonra, kısa mı yoksa uzun dönem için mi gerekli olduğunu tespit etmek gerekir. Mevcut hukuksal bir mesele için tavsiye almak söz konusu ise kısa süreliğine avukat tutmanız gerekirken, tüm hukuksal meselelerinizi yürütecek bir avukatı uzun dönemli tutmanız gerekecektir.

Uzmanlık Alanı

Hukuk, tıp gibi geniş bir çalışma alanıdır ve avukatlar belli alanlarda uzmanlaşırlar. Gayrimenkul hukuku, göçmenlik, istihdam, ceza hukuku, fikri mülkiyet, iş, aile, kaza/yaralanma, iflas, boşanma davası vb gibi alanlarda uzmanlaşmış olan avukatlardan, kendi hukuksal meselenize uygun olanı seçmelisiniz.  Buna ilaveten, işinizle ilgili bir durumda da şirketler hukukunda deneyimli bir avukatı tercih edebilirsiniz.

Saygınlık

Tutacağınız avukatın alanında uzman olduğundan emin olmanız gerekir. Önceden çalıştığı kişilerden tavsiye alabilirsiniz. Ya da sizi ihtiyaçlarınıza uygun doğrultuda sertifikalı bir avukatla eşleştiren online sitelerden de faydalanabilirsiniz. Aile veya arkadaşlarınızdan alabileceğiniz kişisel tavsiyeler de değerli olabilir.

Konum

Kanunlar, yaşadığınız yere göre (eyalet gibi) değişiklik gösterebilir. Bulunduğunuz bölgenin yasal gerekliliklerine hakim olan bir avukat aramalısınız. Kısıtlı imkanları olan kırsal bir bölgede ikamet ediyorsanız, küçük meseleleri danışmak için e-posta, telefon vb iletişim yollarını kullanabilirsiniz. Daha büyük meselelerde veya uzun dönemli danışma gerektiren durumlarda ise size yakın bir avukat bulmanız önem taşır, böylelikle yüz yüze görüşerek güvene dayalı sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz.

Deneyim

Uzmanlık alanına göre seçmenin yanı sıra, kendinizinkine benzer davalarda deneyimi olan avukatları araştırmanız da önemlidir. Şirketlerinin web sitesinde (varsa eğer) avukatınızın özgeçmişini görüntüleyebilir veya direkt kendisine de sorabilirsiniz. Deneyimi fazla olan bir avukat değerli olabilir. Hatta Türkiye’nin en iyi avukatı da olabilir. Fakat deneyimleri sizin durumunuzla alakalı ise…

Maliyet

Nihayetinde bütçeniz, avukat seçiminde belirleyici bir faktör olacaktır. Avukatınızla ücretlendirme konusunda önceden iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.

Uyum

Avukat seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer husus da, avukatınızla aranızdaki uyumdur. Güvende hissettiğiniz birini bulun. Hukuksal süreç boyunca çok çalışacak, düşünceli ve karşılıklı saygı göstereceğiniz bir avukat seçmek önemlidir. Bunun yanı sıra avukatınızın, davanızla ilgilenecek kadar vaktinin olması ve düzenli iletişim de aramanız gereken kriterlerdendir.

Bir önceki yazımız olan Almanya Nakliye Fiyatları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.