Hamilelik Öncesi ve Sonrası Meme Estetiği
Hamile veya sporcular için meme estetiği konularında açıklamalarda bulunan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nedim Sarıfakıoğlu bizleri kırmayarak sorularımızı yanıtladı. İşte meme estetiği ile ilgili merak edilenler…
Hamilelik Öncesi ve Sonrası Meme Estetiği
Hamilelik öncesi meme estetiği için başvuran hastaların 2 sık nedeni, ergenlikte gözlenen aşırı dev meme anlamına gelen juvenil meme hipertofisi ve ince derili zayıf bedenli kişilerde gözlenen meme hipoplazsidir. Kısaca meme büyüklüğü veya meme yokluğu. Bu durumlarda hastanın hamile kaldığında ve sonrasında emzirirken bu ameliyatlardan etkilenmemesi için en uygun cerrahi teknik ve zamanlama seçilir. Meme küçültme için meme glandlarının ve süt bezlerinin zedelenmeden korunması, meme büyütme içinse kas altı implant yerleştirilmesi zorunluluktur. Doğumsal ve nadir görülen tüberöz meme (keçi meme veya biberon meme vb) deformitesinde 18 yaş sonrasında memelere implantla veya implantsız meme estetiği uygulanır. Bu hastalarda gözlenen asimetri, şekil bozukluğu ve derecesine göre areola büyüklükleri uygun şekilde düzeltilir. Hamile kalmayı en erken zamanda planlayan hastalara meme büyütme, küçültme, implant veya meme dikleştirme ameliyatları yapılmaz. Memelere dolgu amaçlı yağ grefti, su çekerek meme büyüten kimyasal ürünler verilmez ve asla meme büyütücü hormonal ilaç kullanılmaz.
Hamilelik sonrası dönemde gözlenen meme şekil bozukluklarının başında uzun süre emzirmeye bağlı meme üst kutbunda düzleşme ve boşalma, meme asimetrileri, meme başı düşüklükleri ve hamilelik öncesi var olan meme küçüklüğü gelir. Bir hamilelik ve emzirme sonrası dönem, aynı zamanda bir başka hamileliğin öncesi olabilir. Bu nedenle estetik cerrahi işleminde zamanlama çok önemlidir. Ailede meme kanseri hikayesi olan veya memede bir kitlesi olan kişilerin bu ameliyatlardan önce USG veya gerekirse Mamografi çektirerek olası tehlikeli veya şüpheli lezyon veya kitlelerinden aynı seansta kurtulmaları da mümkündür. Meme başı düşüklüğünün tedavisi yeterli meme dokusu yoksa implant ile meme dikleştirme yani mastopeksi iken meme başı düşüklüğü 1-2 cm ile sınırlıysa sadece implant, 3-4 cm de büyük meme başı düşüklüklerinde meme dokusu ve hacmi yeterli ise sadece mastopeksi tercih edilir. Gereken durumlarda memeye yağ greftleriyle kontur verilebilir.
Sporcular için Meme Büyütme / küçültme İşlemleri
Sporcular için meme estetiğinde en önemli konu zamanlamadır. Kol kasları ile çalışan profesyonel sporcular için ameliyat sonrası 3-4 hafta memeye ağır yük bindirmemek şarttır. Kaslı yapılara sahip oldukları için meme implantları seçerken dikkatli olunmalı, doğal beden bütünlüğü ve estetiği bozulmamalıdır. Meme büyüklüğü veya düşüklüğü ile ile gelen sporcularda cerrahi yaklaşım, profesyonel olarak spor yapmayanlardan farklı değildir.
Ülkelere / Irklara göre meme tipleri?
Meme biçimi genellikle genetik, sıklıkla beslenme tercihleriyle benzerdir. Beden tipi uzun ve atletik kişilerde daha küçük memeler olması beklenemeyeceği gibi, kilolu bir kişide büyük meme görülmeyebilir. Beslenme alışkanlıkları ve hormonal kapasite, kullanılan sistemik etkili ilaçlar veya doğum emzirme sayı ve süresi memelere şekil verir. Genel olarak iskandinav ve İngiliz kadınlarının memelerinin düzgün şekilli olmasının altında genç yaştan itibaren sütyen kullanımın olduğu ileri sürülür. Memelerin bedenle, birbirleriyle, meme başlarıyla olan ilişkisi, sonuç olarak genetik, çevresel, hormonal ve yaşla ilişkilidir diyebiliriz.
Bir önceki yazımız olan Op. Dr. Leyla Arvas: Burun dolgusu ile kısa sürede istenilen sonuca ulaşmak mümkün başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.