SPF (Güneş Koruma Faktörü) Nedir? Güneş Kremlerinde 15, 20, 30 Faktör Gerçekten Önemli Mi?

SPF (Güneş Koruma Faktörü) Nedir? Güneş Kremlerinde 15, 20, 30 Faktör Gerçekten Önemli Mi?

SPF yani Sun Protection Factor, güneş koruma faktörü anlamına gelir. Güneş kreminin üzerinde yazan SPF (10,20,30,50), cildinizi UVB ışınlarının neden olduğu hasardan ne kadar iyi koruduğunun göreceli bir ölçüsüdür. 2 ile 50+ arasında derecelendirilmiştir. SPF numarası ne kadar yüksekse, sahip olacağınız koruma o kadar güçlü olur.

SPF, herhangi bir koruma kullanmadığınız duruma kıyasla, cildinizin UVB ışınlarına tepki olarak kırmızıya dönmesinin ne kadar süreceği konusunda size bir fikir verir. Yani, güneş kremi olmadan 30 dakika içinde yanmaya başlarsanız, o zaman SPF 30 faktörlü bir güneş kremi teorik olarak size 30 kat daha fazla koruma sağlar, bu da 15 saatlik korumaya eşittir.

Dışarıdaysanız ve hava güneşliyse, SPF 15 ve üzeri bir faktör kullanılması tavsiye edilir. Bunun nedeni, 15’in altındaki herhangi bir SPF’nin sizi sadece güneş yanıklarından korumasıdır. Cilt kanseri veya yaşlanma karşıtı hiçbir etkisi yoktur.

Yaz gelmeden güneş kremi ürünleri satın almak için https://www.markafarma.com/gunes-urunleri bu adresi ziyaret edebilir indirimli fiyatlarla sipariş verebilirsiniz.

Spf Nedir

SPF’nin Yanındaki Numaralar Ne Anlama Gelir? Yüksek Faktörlü SPF Daha Mı Etkilidir?

30 faktörlük bir SPF kullanırken cildinizde hafif bir kızarıklık hissetmeniz, normale oranla (güneş kremi olmadan) 30 kat daha uzun sürer. Yani, cildinizde güneş kremi olmadan hafif bir kızarıklık oluşması 10 dakika sürerse, SPF 30 güneş kremi ile aynı miktarda kızarıklık oluşması 5 saat sürer.

Daha yüksek faktörlü SPF‘ye sahip güneş kremleri teknik olarak daha fazla UV ışınını bloke ederken, sayı arttıkça azalan bir getiri söz konusudur. Örneğin, SPF 10 ile SPF 20 arasında büyük bir fark vardır, ancak SPF 30 ile SPF 60 arasında o kadar büyük bir fark yoktur.

Ayrıca faktörün yüksek olması, SPF’nin, daha az sıklıkla uygulanması gerektiği anlamına gelmez. SPF 50 kullanıyor olsanız bile, bunu da SPF 30‘u kullanacağınız sıklıkta kullanmanız ve yeniden uygulamanız gerekir. 

SPF 30+ vs SPF 50+

Bir güneş koruyucunun SPF’si (10,20,30,50), cildin güneş yanığından ne kadar iyi koruduğunu gösteren bir ölçüdür. Güneşten korunma yöntemleri için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

SPF 50+, UV radyasyonunun yüzde 98’ini, SPF 30 ise yüzde 96,7’sini filtreler. Rakamlar göz önüne alındığında SPF 50+, UV radyasyonuna karşı SPF 30+ ‘dan yalnızca minik bir farkla daha iyi koruma sağlar. 

Etikette iddia edilen SPF korumasına ulaşmak için; güneş kremlerinin bolca ve her iki saatte bir (özellikle yüzdükten, egzersiz yaptıktan sonra) yeniden uygulanması gerekir. 

Uzmanlar geniş spektrumlu, suya dayanıklı ve SPF 30 veya üzeri bir güneş koruyucu kullanmanız önerir.

Doğru SPF Seçimi

Doğru yüz temizleyiciyi, nemlendiriciyi veya fondöteni seçmeye gelince, çoğumuz cilt tipimizi dikkate alırız.

Konu güneş kremi seçmek olunca da, tıpkı diğer cilt ürünlerinde olduğu gibi özenli davranmamız gerekir.

Neden mi?

Çünkü cildinize her gün SPF uygulamak, uzun vadeli güzel bir cilt için çok önemlidir. Bu nedenle gerçekten sizin için işe yarayan bir ürün bulmanız gerekir.

Tüm bunları umursamayıp, gün içinde sadece bir kere uygulayacağınız bir SPF 15’in yeterli olduğunu düşünüyorsanız, yeniden düşünebilirsiniz. SPF 15, doktorlar tarafından önerilen en düşük SPF’dir ve bu nedenle en az korumayı sağlar.

15’lik bir SPF ile %93, SPF 30 ile %97. Ayrıca SPF 50; %98’lik bir koruma sağlar.

Farklı SPF seviyeleri, farklı koruma seviyeleri sağlar.

Her bir SPF seviyesinin artıları ve eksileri vardır. Daha düşük bir SPF kullanmak daha sık uygulama gerektirir, ancak daha hafif hissettirir. Hem sivilceli hem de sivilceye eğilimli hassas ciltler için harikalar yaratır. 

Daha düşük bir SPF ayrıca koyu ciltler için de daha uygundur. Cildiniz ne kadar koyu olursa, güneş yanıklarına karşı o kadar az korumaya ihtiyacınız olur. Açık tenli bir cilde sahip olanların güneş yanıklarından korunmak için daha yüksek bir SPF kullanması önerilir.

Daha yüksek bir SPF kullanmak, %1 daha fazla koruma sağlayacak olsa da, çoğu durumda aşırı yağlı hissettirir ve yüze uygulandığında kırılmalara neden olur.

En iyi güneş kremini seçerken özellikle SPF’ye odaklandığınızı biliyoruz. Fakat cilt tipi, formülasyon ve güneşe maruz kalma seviyesi gibi çeşitli faktörler de güneş kremi seçerken dikkate almanız gereken faktörlerdir. 

Güneşten korunmayı başaramamış ve güneş lekeleri meydana gelmiş ise buraya tıklayarak çözüm önerilerimizi inceleyebilirsiniz.

Her bir faktörü dikkate alarak ürün çeşitliliğini geliştiren Markafarma’da, her cilde uygun, Incia, Sebamed, Avene, Exeless, Mineaderm, Vichy, La Roche, Dermoskin, Mustela vb. en iyi markalardan binlerce ürünü en uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

 

Bir önceki yazımız olan Evde Vücut Kremi Yapımı için Tarifler Nelerdir? başlıklı makalemizde Evde Vücut Kremi Yapımı Evde Vücut Kremi Yapımı için Tarifler, Evde Vücut Kremi Yapımı için Tarif nedir ve Evde Vücut Kremi Yapımı için Tarifler hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.