Sağlıklı Uyku Düzeni Nasıl Olmalı
Sağlıklı uyku düzeni nasıl olmalı merak ediyorsanız o zaman doğru yerdesiniz! Çevrenizde 3 saat uyuyup harika şeyler başaran insanları görebilirsiniz. Bununla beraber 10 saatten fazla uyuyan ve çok rahat olan insanlar da görebilirsiniz. Bu tarz şeyler kendinizi sorgulamanızı ve yeterince uyuyup uyumadığınızı sorgulatabilir. Ancak uyku saati genellikle genetik olan bir şeydir. Yani eğer sabahları zinde uyanmak için fazla uykuya ihtiyaç duyuyorsanız o zaman bu biraz da genetiktir. Ancak ne kadar çok ya da az uyursanız uyuyun bir türlü dengeyi tutturamıyorsanız o zaman uyku ile ilgili problemleriniz olabilir. Bu konu ile ilgili doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Sağlıklı Uyku Düzeni Nasıl Olmalı Merak Edilenler
Sağlıklı uyku düzeni nasıl olmalı hemen bahsedelim. Uyku süreleri yaşla çok ilgilidir. Bunun bir örneği olarak bebekler günde en az 16-17 saat uyurlar. Ancak çocuklar 12 saat gibi bir süre uyurlar. Yetişkinlerde bu süre 8 saate kadar düşmektedir. Daha ilerideki yaşlarda ise bu süre ortalama 6 saat gibi bir süreye düşer. İleri yaşlarda olan süreyi söylemek daha zordur. Bunun nedeni tabii ki gün içindeki sürekli uyuyup uyanma halidir. Gün içerisinde uyuklamalar yapıldığından dolayı süre belirsizdir. Yetişkinlerde ise bu tarz uyuklamalar sadece gece uykusu tam alınmadığında yaşanmaktadır. Birazdan sizlere uykuya kolayca dalmanız için bazı öneriler vereceğiz.
Bu tavsiyelerin ilki tabii ki sadece uykunuz varken yatağa girmeniz. Uykunuz yoksa zaten uyuyamayacaksınızdır. Odanızı sevdiğiniz ışık derecesine göre ayarlayın. Örneğin siz karanlıkta uyumayı seviyorsanız ama odanız ışık alıyorsa o zaman ışık geçirmeyen perdeleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Akşam ve gece saatlerinde çay ve kahve tüketmeyin. Bu besinler uykunuzu kaçıracaktır. Müsait zamanlarınızda egzersiz yapın. Yoğun egzersiz programlarına girmeseniz de olur. Hafif tempo yürüyüş ideal olacaktır. Yatmadan önce midenize oturacak şeyler yemeyin ve içmeyin. Gün içerisinde şekerleme yapmayın. Yatağınıza sadece uyumak için gelin. Kitap okuduğunuzda istemeden uyuyakalabilirsiniz. Bu da gece uykunuzu etkiler. Ayrıca günlük yaşamınızı daha düzenli hale getirin. Bu sayede uyku düzeniniz çok daha belirgin olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Vegan Tatlı Tarifleri Nelerdir? başlıklı makalemizde Avokadolu Krem Şokola, Fındıklı çikolatalı dondurma ve Vegan Tatlı Tarifleri hakkında bilgiler verilmektedir.