Bebeklerde Önce Hangi Diş Çıkar? Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

A+
A-
Bebeklerde Önce Hangi Diş Çıkar? Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Anneler, babalar ve bebekler için biraz sancılı olan diş çıkarma süreci genetik ve çevresel etmenlere bağlı olarak farklı ilerleyebilir. Her bebeğin nasıl ki konuşma zamanları, emekleme ve yürüme zamanları farklılık gösteriyorsa diş çıkarma zamanları da farklılık göstermektedir.

Uzm. Dt. Ela Çabuk, bebeklerde dişlerin gelişimiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Bebeklerde Önce Hangi Diş Çıkar?

Değişkenlik Göstermekle beraber ilk diş genelde 6. ayda çıkmaya başlar. Diş çıkarma süreci 3. ayda başlayabileceği gibi 12. ayda da başlayabilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma süreci bazı değişikliklere yol açtığından dolayı bebeğin ve ailenin gündelik yaşantısını etkileyecektir. 

Bu noktada ailenin yeterli ve doğru bilgiye sahip olmaları ve tedbirli davranmaları süreci daha kolay atlatmalarını sağlayacaktır. Bebeklerde ilk olarak alt ortadaki kesici dişler çıkmaya başlar. Genel olarak bütün dişlerin çıkması 3 yaşa doğru tamamlanmış olur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

İlk dişin çıkma zamanı farklılık göstereceği gibi tüm diş çıkarma dönemi de farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak diş çıkarma sırası şu şekildedir;

  • İlk olarak alt orta kesici dişler 4-7 aylar arasında çıkar, 6-7 yaşlarda dökülür.
  • Üst orta kesici dişler 6-8 aylarda çıkar, 6-7 yaşlarda dökülür.
  • Üst yan dişler 9-11 aylarda çıkar, 7-8 yaşlarda dökülür.
  • Alt yan dişler 10-12 aylarda çıkar, 7-8 yaşlarda dökülür.
  • Üstte birinci azı dişleri 12-16 aylarda çıkar, 9-11 yaşlarda dökülür.
  • Altta birinci azı dişleri 12-16 aylarda çıkar, 9-11 yaşlarda dökülür.
  • Üst köpek dişleri 16-20 aylarda çıkar, 10-12 yaşta dökülür.
  • Alt köpek dişleri 16-20 aylarda çıkar, 9-12 yaşlarda dökülür.
  • Üst ve alt ikinci azılar 20-30 aylarda çıkar, 10-12 yaşlarda dökülür.

Bu süreçte doğru bir yaklaşımla süt dişlerine iyi bakmanız daha sonra çıkacak kalıcı dişlerin sağlığını direkt olarak etkileyecektir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bu süreçte diş etlerindeki hareketlilikten dolayı rahatsızlık durumu yaşanır ve bununla beraber bebeklerde diş çıkarma sürecinde sıklıkla rastlanılan belirtiler şunlardır;

  • Genel olarak huzursuz olma ve sıklıkla ağlama
  • Bulduğu nesneleri veya ellerini ağzına götürme
  • Uyku düzeninde bozulma, gece uyanmaları
  • İştahsızlık
  • Dişetlerinde morarma, kanama, kızarma
  • Salya akması
  • İshal

Bu belirtilere her bebekte rastlanmayabilir. Bir ya da birkaç belirtinin olması diş çıkarma sürecinde olduğunun habercisi olabilir.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Süt dişler normal dişlere göre çürükler karşısında daha dirençsizdirler bu nedenle kolayca çürüyebilirler. Bu nedenle ilk dişin çıkmasıyla beraber bakımlara da başlamak doğru olacaktır. Ayrıca bu dişler sonradan gelecek kalıcı dişlere rehberlik edeceği, düzgün beslenmeyi ve düzgün konuşmayı etkileyeceği için de ayrıca önem taşımaktadır. Bebekler için üretilen yumuşak fırçalar ile günde iki kere sabah akşam fırçalanmalıdır. 

Sadece suyla yapabileceğiniz bu işlemi florür içeren diş macunlarından çok az kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bebeklerin kullandığı emzik ve biberonlar şekerli maddelere batırılıp verilmemeli, uyumadan önce şekerli süt ya da meyve suyu alışkanlığı kazandırılmamalıdır. Bebeklerin biberonla uyuması gibi alışkanlıklara engel olunmalı ve bebekken yapılan düzenli diş bakımının ileriki dönemlerinde de bu şekilde devam edeceği ve faydalı olduğu unutulmamalıdır.

Belirtileri Hafifletmek Ve Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?

Bazı yöntemler ile bu sürecin daha rahat geçirilmesi sağlanabilir. Annenin elini soğuk suda beklettikten sonra o bölgeye masaj yapması ya da dolapta bekletilmiş havuç gibi soğuk gıda verilmesi hem dişini kaşındırma ihtiyacını giderecek hem de o bölgeye soğuk uygulayacağı için rahatlatacaktır. 

Sürekli akan salyalara karşı önlük kullanmak giysilerinin kirlenmesini önlerken, yüzünün tahriş olmasını engellemek içinde narince silinmesine özen gösterilmelidir. Yine soğuk uygulaması için dolapta bekletilmiş diş kaşıyıcıları verilebilir.

Bir önceki yazımız olan Hamile Kadınlar İçin Şık Abiye ve Elbise Modelleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.