Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

A+
A-
Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Yaz günlerinin gelmesiyle birlikte zararlı güneş ışınlarına maruz kalan cildimizi koruyan güneş kremleri ortaya çıktı. Güneş kremleri sağlıklı, genç ve lekesiz bir cilde sahip olmak isteyenlerin yaz kış fark etmeksizin uygulaması gereken adımlar arasında yer alıyor. Cilt kanserine karşı bir numaralı korunma yöntemi olarak adlandırılan güneş kremlerinde nemlendiricilerden akne önleyicilere, bronzluk arttırıcılardan renkli koruyuculara farklı seçenekler kafanızı karıştırabilir.

Peki zararlı güneş ışınlarından korurken verirken yokmuş gibi hissettirecek ve cilt bariyerinizi güçlendirecek güneş kremini nasıl seçmelisiniz?

Hangi Cilt Tipine Sahip Olduğunuzu Bulun

Güneş kremi seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta olası iritasyon ve deri problemlerinden kaçınmak adını cilt tipinize uygun güneş kremini seçmek. Kabaca kuru, karma ve yağlı olmak üzere hassas, gözenekli, akneli gibi farklı cilt tipleri vardır. Cilt tipiniz hormonal etmenler tarafından belirlenebileceği gibi stres, hava kirliliği, beslenme biçiminiz, kullandığınız cilt ürünleri gibi dış faktörler de değişmesine neden olacaktır.

Karma cilt tipine sahip olanlarda T bölgesi denilen alın, burun ve çene kısmı yağlı olurken yanaklar normal ve kuru yapıda olabilir. Yine gözenekli, akneli ve siyah noktalı ciltlerin birçoğu karma ya da yağlı cilt tipine sahiptir.

Nemsiz ve kuru ciltler ise sürekli bir kuruluk ve gerginlik hissederler. Gerginliğin yanı sıra pullanma, kızarıklık ve iritasyon gösteren bir cildiniz varsa hassas ve kuru cilt tipine sahipsiniz demektir.

Sırada Cilt Tipinize Uygun Formülü Seçmek Var

Güneş kremi seçerken belki de en kafa karıştırıcı nokta hangi tip güneş kremi seçmeliyim sorusu. Güneş kremleri mineral (fiziksel) ve kimyasal formüllü olmak üzere ikiye ayrılır. Kısaca mineral korumalı güneş kremleri UV ışınlarını geri yansıtırken, kimyasal içerikli güneş kremleri ise emerek dönüştürürler. Peki kimyasal koruyucu mu fiziksel koruyucu mu tercih etmelisiniz?

Eğer cilt tipiniz hassas veya egzema, fungal akne, sedef, rozasea gibi dermatolojik problemlere sahipse mineral filtreli güneş kremlerini kullanmalısınız. Mineral güneş kremlerinin cilt tarafından emiliminin az olması ve hassasiyet yaratmayacak içerikleri olası iritasyonları minimuma indirecektir.

Yağlı cilt tipine sahipseniz ve akne oluşumundan korkuyorsanız güneş kremi kullanmama hatasından kaçının. Sanılanın aksine güneş ışınlarının ciltte neden olduğu sebum oksidasyonu sivilce ve aknelerin çoğalmasına neden oluyor. Bu etkiyi önlemek içinse özellikle yağlı ve sivilceye yatkın ciltlerin düzenli olarak güneş kremi kullanması gerek. Cildinizin daha da yağlı görünmemesi adına seçebileceğiniz ince yapılı ve kimyasal filtreli bir güneş kremi ile zararlı ışınlardan korunurken cilt bariyerinizi de iyileştirebilirsiniz.

Kuru ciltler için ise güneş kremlerinin yapısı yağlı olduğundan ve ciltte çözündüğünden, tüm cilt tiplerine uygun herhangi bir güneş kremini tercih etmeleri yeterli olacaktır. Sabah rutininize ekleyeceğiniz koruma ve nemlendirme özellikli güneş kreminin cildinizde büyük farklar yaratacağına emin olabilirsiniz.

İçerik Listelerini İnceleyin

Cilt ürünleri seçerken içerik listeleri okumak kabusa dönüşebiliyor. Ancak cildimizi zararlı UV ışınlarından korumak isterken aksine hasara neden olabilecek kimyasalları kullanmamak için dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var. Peki cildimizi korumaya çalıştığımız bu UV ışınları nedir?

Kısaca UVA ve UVB ışınları cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine neden olabilen güneş ışınlarıdır. UVA ışınları yaşlanma, kırışıklık ve cilt kanseri risklerini arttırırken güneşin en dik geldiği saatlerde etkili olan UVB ışınları ise yanık ve lekelere neden olur. Bu nedenle güneş kremi seçerken hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan en etkin içerikler olan çinko oksit ve titanyum dioksit maddelerini içerdiğine emin olun.

Eğer hassas, akneli ya da dermatolojik rahatsızlığı olan bir cilt tipiniz varsa hassasiyet yaratmaması adına avobenzone, oxybenzone, PABA, octocrylene, padimate, o-enzacamene içeriklerinin yer almadığı kimyasal filtreli güneş kremlerini tercih etmelisiniz.

SPF Faktörünü Atlamayın

Güneş kreminde SPF koruması hangi cilt tipine sahip olduğunuz fark etmeksizin dikkat etmeniz gereken noktalardan. Dünya Kanser Araştırma Örgütü tarafından yapılan araştırma sonucu, cilt kanserine yakalanma nedeninin %90 UV ışınları kaynaklı olduğunu kanıtladı. Yaşlanma ve kırışıklığın yanı sıra sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız, gün içerisinde her 2-3 saatte güneş kreminizi yenileyin.

SPF değerleri güneş kreminin UVB ışınlarına karşı ne kadar süre dayanıklı olduğunu gösteriyor. SPF15 ile başlayıp SPF100’e kadar çıkan güneş kremleri olsa da koruma oranı sadece %3 oranında yükseliyor. Bu nedenle yaz aylarında %98 koruma oranıyla SPF50 faktörlü güneş kremi kullanmanız yeterli olacaktır.

Mevsim ve yer fark etmeksizin evinizin içerisinden dahi giren UVA ışınları koruması ise PA veya PPD olarak gösteriliyor. Hava bulutlu ve kapalı bile olsa kullanmanız gereken UVA korumasını en az PA++ olarak seçmelisiniz.

Cilt tipinize en uygun güneş kreminin yalnızca size özel olduğunu ve farklı markalar arasına deneme yaparak keşfedebileceğinizi unutmayın.

Bir önceki yazımız olan Tek Omuzlu Bikini Modelleri başlıklı makalemizde 2020 bikini modelleri hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.